Herfstwijnen

Gepubliceerd op 22 september 2025 om 09:01

Herfstwijnen

De dagen worden korter, de lucht frisser en de bladeren kleuren langzaam rood en goud. Vandaag is het 22 september, en dat betekent dat de astronomische herfst is begonnen. In deze blog lees je alles over de wijnen van dit seizoen.

Het seizoen verandert, en zo veranderen ook de ingrediënten mee. Typische herfstproducten zijn paddenstoelen, pompoen, appels en peren. Doordat het buiten kouder wordt, willen we het binnen warmer maken. En als je buiten door de regen loopt en de geuren van de kruiden al vanuit het keukenraam ruikt… ja, daar wordt je warm van.

Welke wijn drink ik nu? 

De herfst heeft veel smaken, waardoor het lastig is om één specifieke wijn te kiezen die het perfecte herfst wijn label verdient. Daarom onderverdelen we ze in vier categorieën: aards, kruidig, notig en fruitig.

 

Aards

Bij aardse smaken kun je vooral denken aan paddenstoelen, die overal in terugkomen, van pasta tot stoofgerechten. De echte klassieker bij paddenstoelen is Pinot Noir: licht, elegant en aards van karakter. De pinot noir staat bekend als dé druif van de Bourgogne, maar wist je dat het klimaat in Baden, Duitsland tegenwoordig vergelijkbaar is met dat van de Bourgogne 30 jaar geleden? Deze appellation is dan ook zeker het proeven waard! Een andere topwijn voor aardse gerechten is de Italiaanse nebbiolo, voornamelijk aangeplant in Piemonte, een regio die ook bekendstaat om truffels.

 

Kruidig 

Herfst betekent ook kruiden: kaneel, nootmuskaat en kruidnagel. Hier hoort natuurlijk een kruidige wijn bij. Denk bij kruidige wijnen aan syrah, oorspronkelijk uit de Rhône, met zijntypische kruidige aroma’s. syrah is heerlijk bij stoofgerechten.

Voor Aziatisch gekruide gerechten is gewürztraminer een perfecte match. Deze druif is zeer intens, met aroma’s van lychee en witte bloesem.

 

Notig 

Hazelnoten en kastanjes zie je overal terug, van het bos tot de keuken. Notige gerechten passen goed bij geoxideerde wijnen (wijnen die met zuurstof gerijpt zijn), zoals Oloroso Sherry. Oloroso Sherry rijpt op een vat waar nog minimaal twee vuisten aan zuurstof zit, hierdoor krijgt het een donkere kleur en de smaken zijn rijk en zoet. Ook een houtgerijpte chardonnay is een heerlijke combinatie. Door de houtrijping krijgt de wijn smaken van vanille en toast. Na vier jaar geeft hout geen smaak meer af, maar het is nog steeds waardevol omdat het kleine hoeveelheden zuurstof doorlaat.

 

Fruitig 

In de herfst zijn appels en peren niet te vermijden, en daar maken we dan ook graag taarten van. Appeltaart is zoet, maar heeft nog steeds wat frisse zuren van de appels. Hierbij past een riesling Auslese perfect. Deze wijn wordt gemaakt van zeer rijpe druiven, soms met edele rotting, waardoor hij zoet is, maar nog steeds de frisse zuren van de riesling behoudt.



Nog een laatste tip voor deze herfst 

Op de derde donderdag van november komt de Beaujolais Nouveau uit. Dit is de allereerste wijn van het jaar uit de Oude Wereld. Deze wijn wordt op een supersnelle manier gemaakt, waardoor hij heerlijk fruitig blijft. De Beaujolais is het specialisme van Fleur, en zij zal hier binnenkort veel meer over schrijven. Zet de derde donderdag alvast in je kalender, want deze flessen gaan hard en die wil je zeker niet missen!



Dit seizoen staat in het teken van warme smaken. Welke wijn drink jij deze herfst, terwijl je geniet van je favoriete serie en buiten de regendruppels hoort vallen?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb