Ons avontuur in de Moezel
Net na de oogst zijn Fleur en Owen met de auto naar de Moezel afgereisd. In deel 2 van onze Moezel special kan je alles lezen over de geschiedenis van de Moezel, en in deel 2 gaan we verder in op de verschillende wijnhuizen en de verschillende stijlen die de Moezel te bieden heeft.
Clemens Busch
Ons avontuur begon bij Clemens Busch, een grote naam in de Moezel, gelegen direct aan de overkant van de wijngaarden van Pündericher Marienburg. Goed om te weten is dat de Moezel bijna overal een leisteenondergrond heeft. Deze leisteen komt in drie verschillende kleuren: grijs, blauw en rood. Clemens Busch wil het karakter van de ondergrond laten spreken in zijn wijnen, en daarom krijgt elke fles een hals in de kleur van de leisteen waar de druiven op groeien. Tijdens ons bezoek mochten wij verschillende wijnen proeven, en wat ons meteen opviel, is dat je écht verschil kunt proeven tussen de verschillende kleuren leisteen. Zo kan bijvoorbeeld de rode leisteen beter warmte opslaan, waardoor de druiven rijper worden. Dat resulteert in vollere en rijkere wijnen.
Joh. Jos. Prüm
Nadat wij waren ingecheckt in ons appartement, pakten we de fiets naar ons volgende wijnhuis: Joh. Jos. Prüm. Gelegen tegenover de wijngaarden van Wehlener Sonnenuhr ligt dit prachtige, klassieke wijnhuis. Prüm maakt uitsluitend Prädikatswijnen, en wie ons blog over de Duitse wijnwetgeving heeft gelezen, weet dat dit dus alleen zoete wijnen zijn. Zoete wijnen hebben niet altijd een goede reputatie, maar na deze proeverij is onze blik in één klap compleet veranderd. Zoete wijnen zijn juist geweldig in combinatie met gerechten die lastig te pairen zijn. En vooral deze kwaliteitswijnen van Prüm, waarin je zoveel meer proeft dan alleen suiker. De absolute topper die wij mochten proeven was de Wehlener Sonnenuhr Auslese Goldkapsel 2003. Deze wijn had maar liefst 160 gram suiker per liter (ter vergelijking: de meeste Portsoorten zitten rond de 110 g/L). Deze wijn was écht onwijs lekker! En te bedenken dat hij pas sinds 2020 op dronk is…
Dr. Loosen
De volgende ochtend gingen wij naar het wijnhuis van Dr. Loosen, waar we een proeverij kregen van Sven. Een bezoek aan Dr. Loosen is absoluut een aanrader voor iedereen die in de Moezel is, omdat ze enorm veel verschillende stijlen maken én een ontzettend goede uitleg kunnen geven over het gebied. Dr. Loosen is lid van de VDP, maar wel een kritisch lid: ze willen hun kwaliteit eigenlijk nog verder verhogen dan de VDP-norm. Zo hebben ze bijvoorbeeld in de GG-wijngaard Wehlener Sonnenuhr een specifiek perceel afgebakend: Im Laychen. In dit perceel staan nog veel wijnstokken op Europese onderstam, dus niet geënt op Amerikaanse wortels. Dit kan doordat dit deel van de wijngaard niet is besmet met phylloxera. Wij hadden geluk dat de dag vóór ons bezoek een Franse groep een proeverij heeft gehad, en heel toevallig was er nog een topwijn over. Namelijk de Ürziger Würzgarten Spätlese Tradition 1993. Voor Fleur en Owen was dit de oudste wijn die ze ooit hebben gedronken.
Markus Molitor
Op onze laatste ochtend in de Moezel gingen wij naar Markus Molitor. In tegenstelling tot veel andere wijnhuizen ligt dit domein niet direct aan de Moezelrivier, maar een stukje bergopwaarts. Markus Molitor is bewust geen lid van de VDP, omdat zij van mening zijn dat ze een hogere kwaliteit kunnen leveren dan wat binnen de VDP-regels is toegestaan. We hadden een bezoek gepland van ongeveer een uur, maar na dertien wijnen en tweeënhalf uur later sloten wij ons Moezelavontuur af met deze absolute toppers. Markus Molitor kwalificeert hun wijnen met een sterrensysteem van * tot *** sterren, met de visie dat élke wijn, ongeacht niveau, kwaliteit moet garanderen. Daarnaast labelen ze hun wijnen op basis van zoetheid: wit voor droog, groen voor halfzoet en goud voor zoet. Doordat we zoveel verschillende wijnen hebben geproefd, is het bijna onmogelijk om één absolute favoriet te kiezen. En om eerlijk te zijn: alle dertien wijnen waren uniek én ontzettend lekker.
Rieslinghaus
Het Rieslinghaus in Bernkastel is weliswaar geen wijnhuis, maar wel zeker het benoemen waard. Het Rieslinghaus heeft een topselectie aan wijnen uit de Moezel: van de echte toppers zoals Egon Müller en Joh. Jos. Prüm, tot heel veel nieuwe, jonge wijnmakers. En precies die laatste categorie gaan wij de volgende keer bezoeken in de Moezel!
Ons Moezelavontuur is pas net begonnen en we zijn dan ook van plan om snel terug te gaan naar deze geweldige plek. Wij raden iedereen echt aan om naar de Moezel af te reizen. Hebben jullie tips nodig of willen jullie een wijnhuis bezoeken maar weten jullie nog niet zo goed welke? Laat het ons dan weten en stuur ons een mailtje, dan helpen we jullie graag aan een toptijd in de Moezel!
Reactie plaatsen
Reacties