Vézelay is een van de best bewaarde geheimen van de Bourgogne. Pas sinds 2017 officieel erkend als AOC, combineert dit eeuwenoude dorp een rijke geschiedenis met een frisse, eigen wijnstijl.
Vézelay, de nieuwe aanwinst van de Bourgogne!
Het eeuwenoude dorp Vézelay mag sinds 2017 de naam AOC Vézelay dragen. Daarvoor stond het bekend als Bourgogne Vézelay. Het wijngebied is een subgebied van de Grand Auxerrois, waar ook Chablis en Saint-Bris onder vallen. Vézelay ligt ten zuiden van Chablis en heeft dezelfde Kimmeridge-bodem, al zijn hier wat minder zee-fossielen te vinden.
Het dorp zelf is gebouwd op een berg, met op het hoogste punt de Basiliek van de Heilige Maria Magdalena (Basilique Sainte-Marie-Madeleine). Deze indrukwekkende kerk is al van veraf te zien en wordt bewoond door nonnen. Vézelay is bovendien het startpunt van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. De route van onderaan het dorp naar de basiliek is dan ook een bijzondere klim, waarbij je onderweg nonnen, wandelaars én veel wijn tegenkomt.
Vézelay is geen doorsnee Bourgogne-stijl wijn. De wijn is altijd 100% Chardonnay, en naar onze mening valt de smaak precies tussen een Côte d’Or en Chablis in. Minder vol dan een typische Côte d’Or, maar ook minder strak dan een klassieke Chablis. Best of both worlds, zeg maar.
Om de berg te beklimmen moet je eerst door een oude poort lopen. Direct rechts vind je een antiekwinkel. Ga deze winkel in! Wanneer je via een smalle, wentelende spiraaltrap naar beneden gaat, kom je uit in een wijnkelder met rijen vol Bourgognewijnen en een grote selectie Vézelay. Op aanraden van de wijnspecialist namen we twee flessen mee: een typische Vézelay van Domaine Sainte Madeleine en de eerste vintage van Xavier Yverneau.
Alexandre en Blandine van Domaine Sainte Madeleine kochten in 2016 hun grond in Vézelay. De druiven worden met de hand geplukt en ondergaan een natuurlijke fermentatie. De wijn heeft vervolgens zeven maanden op de lie gelegen in roestvrijstalen tanks. Dat proef je ook duidelijk terug in de wijn: een mooie gistsmaak met tonen van brioche.
Xavier Yverneau is opgegroeid in een wijnfamilie in de Bourgogne en is in 2022 voor zichzelf begonnen met wijngaarden in Vézelay. Van hem kochten we de Combe de Gros Mont élevé en demi-muid. De druiven komen van de wijngaard Come de Gros Mont, een monopole van Xavier. Wat deze wijn extra bijzonder maakt, is dat hij heeft gerijpt op houten vaten. Naast de strakke zuren die zo typerend zijn voor dit gebied, heeft de wijn daardoor ook meer body en diepgang. De bewaarpotentie ligt rond de 10 jaar, en eerlijk is eerlijk: de 2022 die wij proefden is eigenlijk nog te jong.
Wij zijn ontzettend benieuwd hoe dit jonge, maar tegelijkertijd eeuwenoude wijngebied zich de komende jaren gaat ontwikkelen. Potentie heeft het zeker!
Reactie plaatsen
Reacties